Hyville ideoille on tarjolla rahoitusta
Liikkuva aikuinen -ohjelma ei enää myönnä rahoitusta samalla tavoin kuin aiemmin KKI-ohjelman aikaan. Rahoitukset ovat siirtyneet opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja aluehallintoviraston (AVI) alaisuuteen. Liikkuva aikuinen -ohjelman tehtävät jatkuvat kuitenkin hankeseurannan ja tiedon tuottamisen roolissa.
OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN AVUSTUKSET
Liikunnallisen elämäntavan valtakunnallisilla kehittämisavustuksilla tuetaan eri ikä- ja väestöryhmien liikunnallista elämäntapaa edistäviä valtakunnallisia kehittämishankkeita. Hankkeilla lisätään väestön liikuntaa liikuntasuositusten mukaisesti ja liikunnallisen elämäntavan omaksumista.
Lue lisää liikunnallisen elämäntavan valtakunnallisista kehittämisavustuksista >
Aluehallintovirastojen avustukset
Liikunnallisen elämäntavan paikallisilla kehittämisavustuksilla tuetaan eri ikä- ja väestöryhmien liikunnallista elämäntapaa edistäviä paikallisia kehittämishankkeita. Hankkeilla lisätään väestön liikuntaa liikuntasuositusten mukaisesti ja liikunnallisen elämäntavan omaksumista.
Lue lisää liikunnallisen elämäntavan paikallisista kehittämisavustuksista >
RAKENNERAHASTOJEN AVUSTUKSET
Euroopan aluekehitysrahasto ja sosiaalirahasto
Euroopan komission alaisten rakennerahastojen: Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ohjelmakausi 2014-2020 on päättymässä ja seuraavan ohjelmakauden 2021-2027 valmistelu on vielä kesken.
Mihin tarkoituksiin rahoitusta voi hakea
Tiedossa tulevasta on jo, että Euroopan aluekehitysrahaston ja Euroopan sosiaalirahaston tuki tulisi ohjelmakaudella 2021-2027 kohdistaa EU komission asetusehdotusten mukaan viiden painopisteen ympärille:
- Älykkäämpi Eurooppa (pk-yritysten kasvu ja kilpailukyky, digitaalinen muutos, yrittäjyys, innovaatiot, teollisuuden muutoshaasteet globalisaatioon, kiertotalouteen ja ilmastonmuutokseen liittyen)
- Vihreämpi vähähiilinen Eurooppa (puhtaat energiaratkaisut, energiatehokkuus, siirtyminen vähähiiliseen talouteen, uusiutuva energia, innovatiiviset vähähiiliset teknologiat, tuki vihreille ja sinisille investoinneille, kestävä luonnonvarojen hallinta, kiertotalous, sopeutuminen ilmastonmuutokseen)
- Verkostoituneempi Eurooppa (liikkuvuus, energia ja alueelliset ICT-yhteydet, kestävä liikenne, älykkäät energiaverkot, nopeat digitaaliset yhteydet)
- Sosiaalisempi Eurooppa (ESR+:n tuki sosiaalisten oikeuksien pilarin toimiin, erityisesti työllisyyden edistäminen, koulutus ja elinikäinen oppiminen, sosiaalinen osallisuus sekä terveys ja sosiaalinen innovointi)
- Kansalaisten Eurooppa (kaupunki-maaseutu-rannikkoalueiden paikallinen kehittäminen)
Kuka voi hakea
Rahoitusta voivat hakea esimerkiksi oppilaitokset, erilaiset järjestöt, tutkimuslaitokset, kunnat, yritykset ja muut oikeuskelpoiset yhteisöt. Ohjelma-asiakirja määrittelee mahdolliset tuensaajat toimintalinjoittain. Rakennerahastotuen tarkoitus on hyödyttää mahdollisimman laajaa joukkoa. Hakijalla tulee olla hankkeen aiheeseen liittyvää osaamista sekä edellytyksiä toteuttaa hanketoimintaa ja jatkaa toimintaa hankkeen jälkeen.
Rahoitusta myöntävät
- maakuntaliitot (EAKR)
- ELY-keskukset (ESR) sekä (Yritysten kehitys- ja investointirahoitus)
- Business Finland (Yritysten tutkimus- kehitys- ja innovaatiorahoitus)
- valtakunnallisten hankkeiden osalta STM.
Koska rahoitusta voi hakea
Rahoittavat viranomaiset (ELY-keskukset, maakuntien liitot ja sosiaali- ja terveysministeriö) käynnistävät avoimia hakuja tarkemmin määriteltyihin teemoihin ja julkaisevat hakuja koskevia ilmoituksia omilla nettisivuillaan ja muissa tiedotuskanavissaan sekä rakennerahastot.fi-sivuilla.
kävelyn ja pyöräilyn edistämisen rahoitukset
Kävelyn ja pyöräilyn edistämisen toimenpiteillä on mahdollista lisätä liikkumista niin arkimatkoilla kuin vapaa-ajan liikuntamuotona. Ulkopuoliset rahoitusvaihtoehdot voivat antaa lisäpontta kehittämistyölle.
Lue lisää:
- Liikkumisen ohjauksen valtionavustuksella voidaan rahoittaa kävelyn, pyöräilyn tai joukkoliikenteen edistämistoimintaa. Toiminta voi olla neuvontaa, markkinointia, liikkumisen suunnittelua sekä palvelujen koordinointia ja kehittämistä.
- Kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelmassa tuetaan hankkeita, joilla kehitetään ja parannetaan kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita katuverkolla.
- Kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmien valtionavustukset myönnetään kuntien tai seutujen kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmien laadintaan.
- Tieliikenteen turvallisuustoiminnan hankeavustus on tarkoitettu turvallisuutta koskeviin kehittämishankkeisiin ja kokeiluihin sekä tieliikenteen turvallisuustutkimuksiin.
- Kestävä kaupunki -ohjelman rahoitushaussa etsitään viihtyisää ja terveellistä viherympäristöä edistäviä kokeiluja.
- Kokeiluhaut on tarkoitettu tekijöille, jotka haluavat valjastaa ideansa toiminnaksi ja löytää kokeiluilla uusia ratkaisuja.
- Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma vauhdittaa paikallista ja alueellista ilmastotyötä Suomessa.