Tyytyväinen mies katsoo itseään peilistä.

Näin pääset liikkeelle

Me kaikki tiedämme, että liikkuminen tekee terveydellemme hyvää. Siitä huolimatta kaikki eivät asiasta innostu ja liikkeelle lähteminen on vaikeaa. Jos päätät antaa liikkuvammalle elämälle mahdollisuuden, sinun kannattaa pitää mielessä muutamat ohjeet.

Kunnon kohottamisen kolme ohjetta

Kunnon kohoamisen kannalta tärkeitä periaatteita ovat säännöllisyys, monipuolisuus ja kehon kuormittumisen lisäys.

Tärkein näistä on liikkumisen säännöllisyys, sillä liikunnan hyvää tekevää vaikutusta ei voi varastoida kehoon.

Arki antaa paljon mahdollisuuksia liikkua monipuolisesti. Pihatyöt, työmatkapyöräily, työpaikan taukojumppa, lasten kanssa touhuaminen tai vaikka telkkarin edessä venyttely. Kaikki käy. Kaikki liike lasketaan. Keho pitää uusista haasteista ja nauttii monipuolisuudesta. Aloita siis sillä, että vähennät istumista ja paikallaan oloa.

Säännöllisellä liikkumisella saat jo aikaan jotain tuloksia, mutta jos haluat kasvattaa kuntoa, tulisi mukaan lisätä kuormittuneisuus eli progressiivisuus. Jos liikkuminen hieman hikoiluttaa ja hengästyttää, silloin kunto nousee. Kun tekeminen alkaa sujua kevyesti, on aika nostaa kuormaa. Lenkeillä se voi tarkoittaa esimerkiksi matkan pituuden, vauhdin tai kertojen lisäämistä.

Ei ole oikeaa ja väärää tapaa lähteä liikkeelle. Aloita yksinkertaisesti sinulle sopivalla tavalla.

Arkiliikkuminen on kätevä keino lisätä liikuntaa

Terveysliikuntasuosituksen mukainen liikkuminen vie viikon kokonaisajasta vain noin 1–2%. Oleellista onkin kiinnittää huomiota suositusten ulkopuolelle jäävään aikaan ja sen merkitykseen terveydelle. Keho ei tunnista sitä, polkeeko kuntopyörää vai pyöräileekö töihin.

Arkiliikunnalla tarkoitetaan jokapäiväistä liikkumista, joka ei ole varsinaista liikunnan harrastamista. Siivoaminen, pihatyöt, työmatkaliikkuminen, asioiden hoitaminen kävellen, tai vaikka marjastus ovat erinomaisia arkiliikkumisen muotoja. Päivittäinen touhuilu voi nostaa aktiivisuuden korkeammalle tasolle kuin toimistotyön tekijällä, joka ehtii käydä tunnin lenkillä. Jos liikunnan harrastaminen tökkii, kannattaa keskittää ajatuksensa siihen, kuinka voi kohottaa hyvinvointiaan arkiaskareiden avulla.

Jos et pärjää yksin, voit saada apua liikuntaneuvonnasta

Jos kaipaat ammattilaisen apuja ja vinkkejä aloittaaksesi liikkumisen, voit kääntyä kuntasi liikuntaneuvonnan puoleen. Liikuntaneuvoja auttaa löytämään juuri sinulle sopivan tavan lisätä liikettä arkeesi. Kokeilette myös erilaisia liikkumismuotoja ja käytte läpi ravitsemusta, uniasioita ja muita hyvinvointiisi vaikuttavia tekijöitä. Liikuntaneuvonnan tavoitteena on, että kokonaisvaltainen hyvinvointisi lisääntyy. Sinä asetat tavoitteen itsellesi ja ammattilainen tukee matkaasi. Voit saada liikuntaneuvontaan lähetteen terveydenhuollosta tai varata itse ajan. Kuntien käytännöt vaihtelevat, joten tarkinta tietoa saat omasta kunnastasi.

JOS HALUAT SÄILYTTÄÄ MOTIVAATION, OLE ITSELLESI ARMOLLINEN

Yksi yleisimpiä liikkumiseen liittyviä kysymyksiä on, kuinka motivaatiota voi pitää yllä. On tyypillistä, että lupaavasti liikkeelle lähtenyt motivaatio jonkin ajan kuluttua hiipuu, se kannattaa hyväksyä. Ja jos odottelee motivaatiopuuskaa, se saattaa osua kohdalle vain harvakseltaan. Liikkuminen ei myöskään aiheuta kaikille iloa ja hyvän olon tunnetta, mikä olisi omiaan ruokkimaan motivaatiota.

Kannattaa pohtia, mitä liikkuminen sinulle merkitsee, mikä on sen rooli elämässäsi. Ajatteletko, että en pidä liikkumisesta, en ole koskaan ollut liikunnallinen ja liikunta ei tuota minulle mielihyvää. Vai pystyisitkö kenties ajattelemaan, että vaikka en pidä liikkumisesta ja liikkeelle lähtö on takkuista, haluan kuitenkin pysyä fyysisesti hyvässä kunnossa? Haluanko pysyä kunnossa, jotta jaksan tehdä itselleni merkityksellisiä asioita, kuten harrastaa, matkustaa tai vaikka leikkiä lastenlasten kanssa? Liikkuminen auttaa sinua tekemään asioita, joista nautit.

Liikkumisen muotoja kannattaa myös vaihdella. Jos olet päättänyt käydä vesijumpassa kaksi kertaa viikossa ja se alkaa kyllästyttää, on aika siirtyä johonkin muuhun tekemiseen. Vesijumppaan voi palata sitten, kun into syttyy uudestaan. Liikkumisessa ei tarvitse olla lajiuskollinen.

Vältä kaikki tai ei mitään -ajattelua. Jos (ja vääjäämättä kun) joku liikkumiskerta jää välistä, voi tuntua, että ote lipsuu. Salli itsellesi suunnitelmien muutos ja pyri olemaan joustava liikkumisesi kanssa. Yksi väliin jäävä liikkumiskerta ei ole maailman loppu.