Miesporukka lähdössä sauvakävelylenkille.

Ammattikuljettajilla onnistunut elämäntapamuutos

Kymmenen AKT:n ammattikuljettajaa osallistui Liikkuva työpaikka -hankkeen elämäntaparemonttiin. Seitsemässä kuukaudessa osallistujat saivat aikaan huiman muutoksen.

Kohonnut fyysinen kunto, painon ja rasvaprosentin lasku, parantunut työkyky ja parempi kokonaishyvinvointi. Tätä kaikkea ammattikuljettajat saavuttivat seitsemän kuukauden mittaisessa Liikkuva työpaikka -hankkeessa.

Sen toteuttivat yhteistyössä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Autoliikenteen työnantajaliitto ALT, Liikkuva Aikuinen -ohjelman edeltäjä Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma sekä Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry.

Elintavoissa ongelmia

Elämäntapamuutoksen opettelu alkoi tammikuussa 2019. Kaikki mukaan valitut kymmenen vapaaehtoista ammattikuljettajaa kokivat haasteita terveydessään, hyvinvoinnissaan ja työkyvyssään.

Yhteistä monille osallistujille oli vähäinen liikunta, epäterveellinen ja epäsäännöllinen ruokailu sekä huono uni. Liikakilot painoivat, kivut vaivasivat, uniapnea väsytti ja kaiken summana työkyky oli laskusuunnassa.

Osallistujat saivat liikuntaneuvojalta säännöllistä ohjausta yksilö- ja ryhmätapaamisissa joko kasvokkain tai etäyhteydellä. Tapaamisissa jokainen etsi itselleen sopivia liikkumisen muotoja ja tapoja, opetteli uudenlaista ruokavaliota ja -rytmiä, sekä mietti keinoja parantaa nukkumistaan.

Ajattelu uusiksi

Tärkeää oli myös ajattelutavan muokkaus. Siinä missä kuljettajat olivat ennen tottuneet näkemään vain esteitä liikkumiselle ja terveelliselle syömiselle, opettelivat he nyt etsimään mahdollisuuksia ja keinoja toteuttaa parempia valintoja.

Ryhmäläisten omien sanojen mukaan merkittävä oppi oli, että matka terveelliseen elämään on välillä kuoppainen ja siihen kuuluu repsahduksia. Ryhmän tukea pidetiin sellaisissa hetkissä ensiarvoisen tärkeänä.

Suurella osalla osallistujista elämäntaparemontin tuloksena fyysinen kunto kohosi merkittävästi ja paino sekä rasvaprosentti laskivat. Osallistujat itse arvioivat, että heidän yleinen hyvinvointinsa ja työkykynsä kohosivat.

Hyvät tulokset rohkaisevat jatkoon, ja siksi yhteistyö ammattikuljettajien fyysisen kunnon ja työkyvyn merkeissä jatkuu.